top of page
Bulle med bulle
Bulle med bulle, en fikaklassiker från nordvästra Skåne ätits sedan 1930-talet. Det är främst i Landskrona och Helsingborg som bulle med bulle har ätits i generationer. För att förtydliga så utgörs en bulle med bulle av en franskbrödbulle med en chokladboll i mitten.
50- och 60-talisterna talar om hur den avnjöts under gymnasierasterna eller som en komplett måltid när skollunchen inte lockade.
Det finns flera sätt att äta bulle med bulle och frågar du runt kommer du få flera svar. Ett sätt att avnjuta bulle med bullen är att öppna franskbrödbullen med händerna, lägga in chokladbollen. Därefter trycker du ihop "pregar ihop" bullen så att chokladbollen plattas till och sprits ut i hela franskbrödbullen. Sen är det bara att avnjuta denna skånska fikaskapelse. Det finns även delade meningar om det heter bulle med bulle eller bulle i bulle, men de flesta verkar kalla fikakombinationen för bulle med bulle.
På senare tid har bulle med bullen fått mer uppmärksamhet och även en dag instiftats då bulle med bullen ska firas, 10e april.
Se när Helsingborgaren Mat-tina visar hur hon gör sin bulle med bulle:
bottom of page