top of page

BRUKET GLASSFABRIK

Brukets glass är tillbaka efter ett kort uppehåll. Du hittar glassen på Bruket bageri & handel på Bruksgatan 5. Glassfabriken kommer förbli permanent så att vi även kan göra glass året runt med höst- och vintersmaker. Varmt välkomna!

Öppettider: klicka in på www.bruketbageri.se

 

Vi gör vår egen glass i bageriet med bra råvaror och riktig frukt och bär, oftast från Skåne. När det är möjligt använder vi ekologiska råvaror. Varje dag erbjuder vi ca 10 olika smaker som varierar efter säsong och humör. Hittar du en favorit kan du köpa med glassen hem. kom förbi för att se vilka smaker vi har idag. 

Helsingborgs minsta och mysigaste glassfabrik hittar du på Bruksgatan 5. 

Har du en favoritsmak du vill att vi ska prova? Hör av dig.

OM GLASS

Glassen, en älskad delikatess världen över, har en lång och fascinerande historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Ursprungligen kan de tidigaste formerna av glass spåras till det antika Kina, ungefär 200 f.Kr. Där blandade man snö med ris och mjölk för att skapa en tidig form av glass. Även i det antika Rom finns berättelser om hur kejsaren Nero skickade sina slavar till bergen för att hämta snö som sedan blandades med fruktjuicer och honung.

Under medeltiden började arabiska kulturer utveckla tekniker för att tillverka sötsaker genom att använda socker och aromatiska ingredienser. När Marco Polo återvände från sina resor till Asien på 1200-talet, tros han ha fört med sig kunskap om glass till Italien. Denna kunskap spred sig sedan till andra delar av Europa och glassen började utvecklas och förfinas ytterligare.

På 1600-talet blev glass populärt vid de europeiska hoven, särskilt i Frankrike och Italien. Det var dock fortfarande en lyxvara som endast de rika hade råd med. Under denna tid uppfanns också den första glassmaskinen av en italiensk kock, som gjorde det möjligt att tillverka glass mer effektivt.

Det stora genombrottet för glassens popularitet kom på 1800-talet med industrialiseringen. Ismaskiner och bättre kylteknik gjorde det möjligt att massproducera och distribuera glass till en bredare allmänhet. Det var också under denna tid som glasstrutar uppfanns, vilket gjorde det enkelt att äta glass på språng.

I USA blev glass snabbt en favorit. År 1843 patenterades den första handvevade glassmaskinen av Nancy Johnson, och på 1920-talet började glassbarer och soda fountains dyka upp över hela landet, vilket ytterligare cementerade glassens plats som en populär efterrätt.

Idag finns glass i otaliga smaker och varianter, från traditionell vanilj och choklad till exotiska fruktsmaker och veganska alternativ. Glassen har utvecklats från att vara en lyxvara till en global favorit som kan avnjutas av människor från alla samhällsskikt. Oavsett om det är en varm sommardag eller en festlig högtid, förblir glass en tidlös delikatess som fortsätter att sprida glädje världen över.

bottom of page